După referendumul de la începutul acestui an, locuitorii regiunii de Sud a Sudanului vor avea o nouă patrie. La 9 iulie, Sudanul de Sud devine în mod oficial un stat independent.

O noua tara apare pe harta

Capitala va fi la Juba ( populaţie estimată în 2008 la 250.000 locuitori). Sudanul de Sud are o suprafaţă de 619,745 kilometri patrati. În 2008, populaţia regiunii a fost estimată la 8.260.490 locuitori, dar „sudiştii” pretind că populaţia se ridică la 11-13 milioane locuitori. Moneda naţională este lira sudaneză.

Noul stat se învecinează cu Etiopia la est, cu Kenya, Uganda şi Republica Democrată Congo la sud, iar la vest cu Republica Centrafricană.

Înfiinţarea noului stat a reprezentat una din priorităţile Washingtonului, care a promis să scoată ţara de pe lista neagră a celor care sponsorizează terorismul. Partea de nord a Sudanului este controlată de un partid islamist condus de Omar al-Bashir, dorit în boxa acuzaţilor de Tribunalul Internaţional pentru Crimele din Darfur. În conflictele dintre nord şi sud au murit peste două milioane de oameni. În regiunea sudică trăiesc creştini şi animişti, dar şi alte grupuri etnice. Nordul este controlat de musulmani. În timpul războiului din Golf, Sudan s-a declarat de partea dictatorului Saddam Hussein.

 

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont