Băuturile energizante au fost create în ideea de a ne da un plus de vitalitate în anumite situaţii, de obicei speciale, când vrem să fim mai fresh şi mai activi.
Sunt bune energizantele sau nu: Beneficii si efecte negative asupra sanatatii

Ce conţin?
Lista de ingrediente a unei băuturi energizante este formată din substanţe stimulente (de tipul cafeinei, guaranei), zahăr, vitamine de sinteză, arome şi o serie de aditivi alimentari (citrat de sodiu, caramel, sorbat de potasiu). Mai putem regăsi taurină şi ginko biloba, în funcţie de gama de băutură energizantă aleasă. Acest mix de ingrediente are ca efect stimularea sistemului nervos central, care dă naştere unei stări de bună dispoziţie şi unui plus de energie.
Argumente „pro” susţinute de producători

Pentru momentele în care simţim că energia ne lasă,  avem la îndemână băuturile energizante. Producătorii au ca argumente „pro” băuturi răcoritoare următoarele: creşterea puterii de concentrare şi a vitezei de reacţie, intensificarea metabolismului, inducerea unei stări de bine, pe care mulţi o confundă cu cea de calm şi de relaxare.

Atenţie: În realitate, efectul unei băuturi energizante nu este de lungă durată, iar tendinţa este de a mai consuma mai multe doze. Evită consumul în exces întrucât este răspunzător de declanşarea unor boli grave.

Argumente „contra”

Băuturile energizante pot fi periculoase, mai ales dacă sunt consumate excesiv sau de persoanele care sunt sensibile la cafeină. Riscul cel mai mare pentru sănătate este reprezentat de cantitatea mare de cafeină, care are ca efect imediat creşterea ritmului bătăilor inimii şi a tensiunii arteriale. Zahărul este şi el o sursă de probleme. Iniţial ne dă energie, dar cu timpul ne face dependenţi de el, fapt ce duce la slăbirea sistemului imunitar. Aditivii alimentari folosiţi sunt de provenienţă artificială şi concură din plin la apariţia unor efecte nedorite.

Atenţie! Cafeina, unul dintre cei mai vechi stimulenţi folosiţi de om, este considerată responsabilă de producerea unei liste lungi de afecţiuni: anxietate, insomnie, boli de inimă, diabet, probleme oculare, probleme ale aparatului digestiv şi renal.

Cine nu trebuie să consume băuturi energizante?

Dacă citeşti cu atenţie ambalajul băuturilor energizante vei găsi informaţii cu privire la categoriile de persoane cărora nu le este recomandat să le consume: copiii sub 16 ani, femeile gravide, persoanele sensibile la cafeină şi cele care merg devreme la culcare. Producătorii sunt obligaţi să facă aceste specificaţii pe produs, iar consumatorii ar trebui să le ia în considerare.

Din păcate, cei mai mari fani ai băuturilor energizante sunt copiii şi adolescenţii, adică exact acele categorii care nu ar trebui să le consume. Ei preferă aceste băuturi pentru un plus de energie atunci când fac sport sau înainte de examenele mai grele.


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont